Van textielfabriek tot filmmakers speeltuin

Het ontstaan van Bruutsterdam gaat hand en hand met de industriële geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen, Clinge, maar vooral de voormalige Clitex. Trots op de verhalen rond deze herkenbare plek, zetten we graag even wat punten onder elkaar. Niet zo’n fan van geschiedenis, maar vooral benieuwd naar welke faciliteiten je vandaag de dag in ons stuk fabriekshal kunt vinden? Ontdek dan onze faciliteiten.

1934

Textiel in Clinge

In 1932 stelde de Nederlandse regering een grens aan de invoer van gebreide goederen en tapijten uit het buitenland. Het gevolg van deze maatregel was dat Belgische en Franse ondernemers textielfabrieken in Zeeuws-Vlaanderen vestigden. In totaal maar liefst twintig. Deze fabrieken draaiden vooral met Belgische arbeidskrachten. Aan de Zeeuwse economie droegen ze dus niet veel bij. In 1950 was nog steeds meer dan een derde van de bedrijven een filiaal van een Belgische of Franse onderneming. De textielindustrie was vooral in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen geconcentreerd. Clinge telde kort na de Tweede Wereldoorlog maar liefst negen textielfabrieken. Andere fabrieken stonden in Nieuw-Namen, Sint-Jansteen, Kloosterzande, Hulst, Sas van Gent, Aardenburg en Terneuzen. In Clinge was vroeger de textielfabriek “Clitex”, ookwel ‘t Groot Fabriek, gevestigd. Deze werd in 1934 opgericht door de Franse firma P. en J. Tibergien. Het was de grootste textielfabriek in Zeeuws-Vlaanderen en er werkten op het hoogtepunt 450 mensen. Hier werden stoffen geweven voor dames- en herenbovenkleding. In Clinge was vroeger de textielfabriek “Clitex”, ookwel ‘t Groot Fabriek, gevestigd. Deze werd in 1934 opgericht door de Franse firma P. en J. Tibergien. Het was de grootste textielfabriek in Zeeuws-Vlaanderen en er werkten op het hoogtepunt 450 mensen. Hier werden stoffen geweven voor dames- en herenbovenkleding.

1975

Stakingen onder arbeiders houden Clitex in de greep.

1985

Clitex verdwijnt

De fabriek werd gesloten in 1985.

2018

Kantoor wordt verkocht

De familie Cleiren zoekt na meerdere grote renovatieprojecten binnen Hulst naar een nieuwe uitdaging. De kantoorgebouwen van de Clitexfabriek zijn na sluiting in de handen gevallen van iemand die helaas geen onderhoud deed aan het pand. De ruiten vielen er wekelijks uit, het dak was zo lek als een mandje en tussen de parketvloer op de onderste verdieping groeiden varens. Hun grootste project ging van start.

2014

Oprichting BRUUT collective

Twee ijverige filmstudenten, Rutger-Jan Cleiren en Don Deckers, starten een collectief genaamd ‘BRUUT’. Een collectief gebouwd rond kunst en het filmmakersschap. Niet veel later sloot Kasper Mols als mede-oprichter aan. Al snel groeide het tot een mooie groep filmmakers die dezelfde visie en missie deelden.

2014

Kantoor wordt uitgebreid met Loods

De droom om meer ruimtes te creëren was geboren. De aangrenzende fabriekshal van 850m² werd toegevoegd aan het kantoorpand. Er werden 2 Jan Snel containers omgetoverd tot een Laboratoire een inspirerende repetitieruimte voor de band HunterStreet (waar meerdere leden van BRUUT collective onderdeel van waren).

2021

BRUUT inc. verhuist definitief van Antwerpen naar Clinge.

De studio en ruimtes waren vaak al onderdeel van de producties, maar nu werd de definitieve knoop doorgehakt om de bedrijven te verhuizen richting Nederland. Kasper en Rutger-Jan geloven hard in het bouwen van een creatieve hub in Zeeland. Zelfs in het kleine dorpje Clinge.

2021

Een Blik op Morgen

BRUUT collective leden maken een film. Met een groep fanatieke filmmakers bouwen ze een filmstudio in de Loods met doeken en zwart agrarische plastic. Een tijdelijke oplossing om een filmset te bouwen voor de kortfilm ‘Een Blik op Morgen’. De film valt in de prijzen tijdens de premiere voor beste ‘Art Direction’ en ‘Cinematography’. Een mooie kroon op deze pop-up studio.

2022

Het idee.

Een jaar later merkten ze dat er veel filmmakers en creatievelingen opzoek zijn naar een plek om te creëeren en te co-creëeren. BRUUT inc. wordt een thuis niet enkel voor de collectief-leden maar ook voor makers binnen Zeeland en Vlaanderen. Rond deze tijd begint onze tijdelijke donkere studio tekenen te geven dat zij een upgrade wilt.

2022

Bruutsterdam

Doorheen de leden hun carrière werd er altijd verteld dat je absoluut geen succes in filmmaken kunt krijgen in Zeeland. Successen worden behaald in steden zoals Hilversum, Brussel of Amsterdam. Als subtiele middelvinger spelen ze op een ludieke manier met de plaatsnaam ‘Bruutsterdam’. Een textielfabriek omgebouwd tot filmmakers walhalla. Faciliteiten voor alle facetten van filmmaken onder één dak. Studio, cinema, edit-suites, ontmoetingsplaats en inspiratie-oord. Het plan is geboren. De filmmakers worden part-time bouwvakkers.

Zomer 2022

Studio Fase I

Onze ‘Black Box’ fase is voltooid. Volledig geïsoleerd binnen de oude fabriekshal, volledig donker en 360 graden zwarte doek op rails. Mooie stap om te beginnen met filmen.

November 2023

Cinema

De vraag voor een grading cinema op de grens is een prangende. Onze studio laten we even linksliggen, want daar kan al in gedraaid worden… De cinema opent zijn deuren in november voor de post-productie van de eerste speelfilm.