BRUUTSTERDAM

Een initatief van BRUUT inc.

Bruutsterdam is een filmhub in de voormalige Clitex fabriekshallen in Clinge. Gesticht door filmmakers die samenwerken iets té serieus nemen. Een inspirerende en open plek waar mensen met verschillende disciplines binnen de film en foto kunnen aanschuiven om samen te creëeren.

Filmhub

Een plek waar een volledige film van A tot Z gemaakt kan worden. Bruutsterdam bestaat uit verschillende afgesloten ruimtes binnen de fabriekshal met elk hun eigen disciplines binnen het filmmakers-proces.

Bij binnenkomst kom je terecht op de Markt die 400 m² telt. Een open ruimte die ingevuld kan worden naar iedere partij zijn wensen. Daglicht studio voor buiten sets te bouwen, tafels en stoelen voor een event of de markt biedt zelfs plek voor foodtrucks.

Ruimte 2 is een heuse filmstudio van 110m². 4 Meter hoog tot de truss constructie en 1.5 meter daarboven. Een studio waar je volledige controle hebt over het licht en geluid. Waar setbouw aangemoedigd wordt, maar waar een heuse cyclorama al standaard aanwezig is van 9 bij 9 meter. Deze is gericht op de indie-filmmakers tot de professionele markt.

Aangrenzend aan de studio is een bioscoopzaal met 50 art-deco stoelen voor filmvertoningen of biedt plek om film afwerken op het grote doek. Uitgerust met Dolby Atmos (7.1.2) geluidsinstallatie en een 4K laser projector voor vertoningen maar ook een 2K DCI projector voor 100% kleur accuratie ideaal voor color grading.

Nog een los gebouw op de Markt is een state-of-the-art edit-suite om je film af te werken. Plus een audio suite waar je terecht kunt voor simpele stereo mix maar ook Dolby Atmos of Auro mix. Als je de Markt oversteekt vindt je nog een plek waar je muziek kunt componeren en de volledige Markt kunt overkijken vanuit het Lab. De ideale ‘producers-plek’. Maar ook ruimte biedt als edit-suite

Alles onder één dak

Catering, setbouw, camera en licht rental. Dit allemaal onder 1 dak, om de filmcrew of maker zoveel mogelijk te ontzorgen. Bruutsterdam zit op een strategische plek midden in een oase van Zeeuwse rust en een half uur verwijdert van Antwerpen, 40 minuten van Gent en een uur van Brussel. Dankzij de ‘Netherlands Film Production Incentive’ kunnen internationale filmmakers hun productiekosten uitgegeven binnen Nederland voor speelfilms, documentaires en animatiefilms 35% terugkrijgen.

Ontmoetingen tussen filmindustrie en opkomend talent.

Naast het ontvangen van professionals binnen de film en foto is deze filmstad gebouwd voor educatie. Workshops van de professionals binnen elke ruimtes. Educatietrajecten binnen alle facetten van film en ook gefocust op de technieken achter filmmaken, niet enkel de creativiteit. Filmvertoningen om lokale makers een groot doek te bieden dat bij een reguliere bioscoop niet mogelijk is. Daarnaast biedt het bouwen van Bruutsterdam de mogelijkheid tot het opleiden van technische filmmakers en ondersteunende functies binnen post-productie in Zeeuws-Vlaanderen.

BRUUT COLLECTIVE

BRUUT COLLECTIVE is een internationaal kunst collectief, met als bonzend hart het hoofdkwartier en studio op de Nederlands/Belgische grens; Clinge. De groep onafhankelijke filmmakers versterken elkaar en brengen samen creatieve en gedurfde content met een esthetische en ruimdenkende werkwijze. Het collectief werd gesticht in 2014 door Rutger-Jan Cleiren en Don Deckers. Snel sloot Kasper Mols zich aan en samen vormden zij de grondleggers van BRUUT collective. Het collectief groeide snel met vaste leden zoals Daan Venmans, Duncan Kuijpers, Rik Rampaart en Yero Pharaoh. Er was een groep samengesteld met elk hun eigen professionele discipline binnen een filmcrew. De gaten vulden zij op met een groot netwerk aan freelancers, waardoor ze leden en partners kregen in België, Nederland, Engeland en Amerika die ons in staat stellen om elk gek verzoek aan te gaan.

Binnen het collectief bouwden ze aan het merk dat gebouwd is op de peilers: Aesthetic, Defiant en Wild. Reisden ze door Europa voor verschillende langspeelfilms en documentaire reeksen en filmden ze honderden commerciële en korte films

Mols en Cleiren zetten zich vooral in als ‘moderators’ van het collectief voor het verbinden van makers en het creëren van een geboortegrond van creativiteit in hun filmresort Bruutsterdam. Het resort is door hun visie op ‘samenwerken’ een broedplaats voor opkomend talent in Zeeland geworden. Door de leegloop van de streek en het gebrek aan filmmakend talent is het collectief gestart in samenwerking met Stichting CineZee om educatie rondom film aan te bieden aan basis-en middelbare scholen. Bieden ze binnen hun eigen studio workshops aan voor de technische beroepen in film aan scholen zoals Scalda en houden ze filmavonden om samen met omwonenden en geïnteresseerden samen films te kijken en cultuur te vieren.